İtalyan mutfağı sonsuz genişlikte. Bunda bölgenin hem kültürler arası geçiş bölgesi olmasının hem ülkenin coğrafi konumunun getirdiği farklı iklimsel özelliklerdeki bölgelere sahip olmasının büyük etkisi var. Kuzey İtalya ile güney İtalya arasında mutfak kültürü de dahil olmak üzere iki farklı ülke kadar farklılıklar olduğunu söylüyor İtalyanlar. Mafyalar genellikle güneyden çıkıyormuş. Bu da bir bilgi olsun benden. Ünlü Baba filmi serisini izleyenler bilir zaten, İtalyanın güneyinde geçer film; Sicilya’da.
Ne diyorduk; yemekler… Ben tatlı severim. Hem de çok severim. Yememeye gayret ediyorum. Temel beslenme prensibim Karatay diyeti civarında dolaşıyor. Onun kadar katı değilim yalnız. Arada sırada aldığım kalorilere ve vücuduma yüklediğim şekerlere değecek şeyler de yiyorum. Örneğin İtalya’da tamamen italyan tarifi ve malzemesi ile elcağızlarımla yaptığım tiramisu tepsisinin yarısını bizzat yedim (diğer yarısını da kocam yedi!) ; hem de bir gün içinde!Elime sağlık! Dedende mi İtalyan aşçısıydı mübarek!!

Sevdiğim işleri iyi yaparım. Bu tatlı da bunlardan biriydi zaten Türkiye’de de. İtalya’ya gidince biraz orijinal sitelerden falan da araştırınca bizim bildiğimiz Türk tipi tiramisunun gerçeği ile pek alakası olmadığını öğrendim. Hazır kek ile değil kedidili bisküvi ile yapılıyor bir kere. Bizim bildiğimiz granül marka kahve ile değil de espresso kullanıyorlar, biraz da tatlı beyaz şarap ekleniyor kremasına …derken bizim bildiğimiz tiramisudan bayağı uzaklaşıyor. Ben en iyisi bir de gidip yerinde uygulamalı olarak yapmayı öğrendiğim İtalyan yemekleri ile ilgili bir yazı da yazayım; Tiramisu, risotto, gnocchi tariflerini yazacağım söz. Gnocchi’yi de duymuşsunuzdur sanıyorum. Niyokki diye okunuyor. Patatesli İtalyan mantısı. Yapılışı kolay, çok lezzetli bir yemek. İçinde fesleğen ve çam fıstıklı pesto sos olanı mükemmel. Türkiye’de de bu yemeği çok güzel yapan yerler var biliyorum, duymuştum daha önce ama denememiştim hiç. Hem yemek hem de yapmak ana vatanında nasip oldu şükür:)
Panna cotta da diğer bir ünlü İtalyan tatlısı. Muhallebinin bir çeşidi diyebilirim. Ama kullandıkları kremalar o kadar kaliteli ve lezzetli ki muhallebiye bazen fark atıyor ne yalan söyleyeyim.
Zaten İtalya’da yeme içme konusunda hemen herşey üst kalitede. Toprakları verimli ve kaliteli tarım yapıyorlar. AB standartları da işin içine girince kalite kendiliğinden geliyor tabii. Darısı bizim ülkemizin başına ne diyeyim?
Orada yediğim tavuklar bana çocukluğumda yediklerimi hatırlattı. Tavuk gibiydi lezzeti. Biz burada çiftlik tavuklarına lezzet katacağız diye bin bir çeşit baharatla takla atıyoruz. Etler keza aynı şekilde. Yumurta, süt ve süt ürünleri…Hatta unları bile. Buğdayın kalitesinden sanıyorum, yapılan yemekler daha lezzetli oluyor. Un konusuna gelmişken; irmik unu son derece yaygın. Zaten tüm makarnaları bu undan yapıyorlar. Böylece hem sağlıklı hem daha lezzetli oluyor. Ben çok kullandım krep ya da omlet yaparken. Keşke Türkiye’de de olsa. Buradan ilgililere duyurulur. Mısır unu da öyle. Çok kullanıyorlar mutfaklarında. Mısır unu ile pişirdikleri polenta adlı bir yemekleri var şekersiz mısır unu muhallebisi bu da . Ana yemeğin yanında sade olarak servis edilebildiği gibi içeriğine başka şeyler ilave ederek ( et vb.) ana yemek de olabiliyor.
Peynirler çeşitliliği marketlerde hemen göze çarpıyor. Sadece peynir satan butik dükkanlar görebilirsiniz merkez ara sokaklarında. Hatta vitrinleri bile var, envai çeşit peyniri sergiliyorlar altlarında da kg fiyatları yazılı şekilde. En ünlüleri Buffalo dop, mascarpone ve ricotta benim gözlemlerime göre. Bunlardan mascarpone ve ricotta Türkiye’de yok. Yani en azından ben rastlamadım belki bazı ithal gıda satan büyük marketlerde vardır bilemiyorum. Mascarpone ‘un Türkiye’deki karşılığı labne peynir. Tıpa tıp aynı lezzette değil ama benziyorlar diyelim. Ricotta için de tatlı lor diyebiliriz. Daha önceki yazımda geçen Parmigiano Reggiano apayrı bir dünya. Parmesan peyniri bizim bildiğimiz adıyla ama parmesan deyip geçmeyin. 3 aylık olgunlaşma süresinden 3 yıllık olgunlaşma süresine kadar üretilen bu peynirlerin fiyatları, kaliteleri ve lezzetleri olgunlaşma süreleri arttıkça artıyor tahmin edersiniz. Marketlerde her düzeyini bulabilmek mümkün. Semt pazarlarında açıkta bile satılıyor. Bulmak çok kolay.
